
Vzw Durme is één van de drie erkende terreinbeherende natuurverenigingen die al meer dan 45 jaar staat voor natuurbehoud en meer biodiversiteit langs Durme, Moervaart en Schelde. Ze beheren natuurreservaten in 11 gemeenten. Zo zorgen ze voor meer natuur in het Waas- en Scheldeland.
Daarnaast brengen ze mensen met een hart voor de natuur samen. Ze hebben een honderdtal vrijwilligers die de vereniging draaiende houden. Elk jaar genieten meer dan 50.000 bezoekers van begeleide wandelingen, tentoonstellingen, workshops, (kinder)cursussen, verjaardagsfeestjes voor kinderen en natuuruitstappen in onze natuurgebieden.
Vzw Durme staat ook sterk als educatieve vereniging. In de twee bezoekerscentra in Lokeren (Molsbroek) en Berlare (Donkmeer) komen jaarlijks zo’n 460 groepen (jong en oud) langs voor een begeleide wandeling, natuuractiviteit of tentoonstelling. Vogels spotten, kriebeldiertjes zoeken of biologisch wateronderzoek, je komt steeds op een interactieve manier in aanraking met de natuur.
Een aanrader!
In de educatieve poel van het Molsbroek leven heel wat dieren en planten. Je gaat vissen in de poel, en probeert de gevangen dieren op naam te brengen met zoekkaarten. Dat gaat van eenoogkreeftjes en watervlooien, tot bloedzuigers en kikkervisjes. Je zoekt naar al het mogelijke waterleven dat je kan vinden. Je kan de biotische index bepalen en verschillende stalen met elkaar vergelijken. Een topactiviteit van vzw Durme.
Tijdens deze begeleide wandeling in een natuurreservaat, wordt een algemeen beeld geschetst van het gebied. Afhankelijk van het seizoen komen verschillende zaken aan bod die we tijdens de wandeling tegenkomen. In de lente zijn de kokmeeuwen volop aan het nestelen, terwijl in de herfst de eekhoorns en gaaien hun wintervoorraad aanleggen. Je kan deze wandeling houden in de Buylaers, net naast het Verloren Bos of in het Molsbroek, een kleine 3 km wandelen (je kan tijdens die wandeling wel al...
Elk jaar trekken heel wat vogels naar het zuiden. In de winter vinden ze hier niet voldoende voedsel en beginnen ze aan een lange en zware reis. Samen met de kinderen doorlopen we een reis van België naar Mali, waarbij we in elk land even stil staan bij de avonturen van onze trekvogels. Spelenderwijs leren we waarom vogels trekken, hoe ze samen werken en welke risico's ze lopen. Geraken we op onze eindbestemming?
Al is het in de natuur soms moeilijk om dieren te zien, toch vind je overal sporen terug. En dan spreken we niet alleen van nesten, braakballen en uitwerpselen. Ook een vreemd gekleurd blaadje, een takje met vraatsporen, een omgewoeld plekje in de aarde of een stuk losgekomen schors kan duiden op de aanwezigheid van een dier. Een wandeling onder leiding van een natuurgids waarbij gezocht wordt naar diersporen in het natuurreservaat.