Bezoek geitenkaasmakerij

Ben je op zoek naar een leerrijke en belevingsvolle uitstap met een groep tussen 3 tot 91 jaar dan kan je in het Eikenhof terecht. Voederen van de geiten, lammetjes strelen, muizenspel met opdrachten, demonstratie van het kaasmaken tot het zelf maken van kaas: voor elk wat wils. Het verwerken van geitenmelk naar geitenkaas is een arbeidsintensieve ambacht. Het vraagt veel vakkennis en ervaring. Tijdens het bezoek wordt u verteld hoe de productie van kaas verloopt en als u geluk hebt, moet juist één van de vele geitjes gemolken worden. Bekijk hier hun facebookpagina.

Praktische info (boeken, benodigdheden, etc.): 

U kan hier terecht op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag. Wat mag u verwachten: rondleiding + uitleg + proeverij. Neem rechtstreeks contact op met de uitbater en bespreek de gewenste rondleiding. Deze wordt aangepast aan het niveau en de wensen van de groep. Naast de geitenkaasmakerij is 't Eikenhof ook een zorgboerderij waar dagelijks jongeren of volwassenen met een mentale beperking komen helpen op onze boerderij. Ze helpen met strooien van de stallen, het voederen van de geiten, het schoonmaken van de stal en de jaarlijks terugkerende activiteiten. Op de weide waar de geiten grazen staan ook nog een twintigtal hoogstamfruitbomen.
Het is best een eindje stappen/fietsen naar 't Eikenhof (3,5 km - 4 km enkel, afhankelijk van de gekozen route). Je kan dit wel langs overwegend verkeersluwe/verkeersvrije straten. Of je kan dit combineren met een ritje met de huifkar. Een eerste groep vertrekt te voet. Na een uurtje brengt de huifkar de tweede groep van het Verloren Bos naar 't Eikenhof en brengt de eerste groep terug mee naar het Verloren Bos. Daarna keert de tweede groep te voet terug.
Dit bezoek kan je mogelijk laten subsidiëren door de provincie Oost-Vlaanderen. Meer info vind je hier

Route naar activiteit van het Verloren Bos: 
Soort activiteit: 
Natuur
Familie
Show
Educatief
Geschikt voor de volgende leeftijden: 
-3
4-6
7-8
9-10
11-12
13-15
16-18
Ouder dan 18
Richtprijs per persoon: 
2 euro < 5 euro
Afstand tot Verloren Bos: 
Tussen 2,5 en 5 km
Duur activiteit: 
Halve dag
Tussen 2 en 4 uur
Organisator: 

Geitenboerderij 't Eikenhof

Net buiten de stad Lokeren werd in 1985 gestart met een geitenboerderij. Op de toenmalige oude hoeve werd alles aangepast voor het melken van geiten. Momenteel telt de boerderij 100 melkgeiten die dagelijks zorgen voor verse geitenmelk. De geiten worden tweemaal per dag met de machine gemolken. De melk wordt automatisch overgepompt naar de kaasmakerij. De geiten krijgen zelfgekweekt ruwvoeder nl. grasklaver, luzerne en maïs aangevuld met granen en bieten. Bij mooi weer kan je de geiten zien buiten lopen op de weide achter de stal.

De geitenmelk die geproduceerd wordt op de boerderij wordt dagelijks verwerkt tot ambachtelijke geitenkaas in onze kaasmakerij. Al onze kaas wordt gemaakt van rauwe melk en dat smaak je. Bij de bereiding van de kaas wordt er enkel zuursel, stremsel en zout toegevoegd. Het assortiment aan geitenkaas gaat van zachte verse kaas , een smeuïg Witteke tot harde geitenkaas. Niet alleen kaas maar ook geitenyoghurt en geitenijs behoren tot het aanbod. Vooral voor mensen met een koemelkallergie vinden bij ons een gezond alternatief.

Contactpersoon: 
Peter en Monique Van Kerckhove-Vervaet
Telefoonnummer: 
Adres: 
Eekstraat 218 9160 Lokeren